Gevelbekleding - Dakwerken Willy Doms

Algemene dakwerken
WILLY DOMS
Telefoon +32 3 314 76 48
GSM +32 495 21 76 48
E-mail info@DakwerkenWillyDoms.be
WILLY DOMS
Ga naar de inhoud
GEVELS
Met de juiste gevelbekleding kan je elk type gebouw een stijlvolle uitstraling geven. Bij het kiezen van materialen moet je je natuurlijk niet alleen blindstaren op het uiterlijk. Ook onderhoud, isolatie mogelijkheden en de prijs per vierkante meter zal een belangrijke invloed hebben.

Leien gevelbekleding
Leien zijn te onderscheiden in natuurleien en kunstleien. Deze zijn zowel als dakbedekking als als gevelbekleding toe te passen. Ze kunnen in allerlei legverbanden gelegd worden waardoor je een zeer unieke gevel kan creëeren.Soorten leien
We maken een onderscheid tussen natuurleien en kunstleien. Om tot natuurleien te komen, worden leisteenblokken verzaagd en gekliefd tot kleine, platte bladen. Kunstleien daarentegen worden vervaardigd uit vezelcement, een mengsel van cement en minerale vezels.

De montage gebeurt met haken en/of spijkers op een houten rasterwerk dat aan de dragende binnenmuur wordt bevestigd en dat opgevuld wordt met isolatiemateriaal. Het materiaal is vooral bekend voor wachtgevels van half-open bebouwingen. Het kan wel zonder problemen dienen als esthetisch element voor een volledige gevel.

Het uitzicht kiezen
Er zijn diverse soorten leisteen, afhankelijk van de oorsprong. Er is ook voldoende keuze uit het groot scala aan kleuren. De beschikbare kleuren zijn die van natuursteen en gaan van grijs tot antraciet. Voor een vrijblijvende prijs op maat per legverband van leien, kan je op de offertepagina terecht.

Leien in halfsteensverband
De vierhoekige leien worden horizontaal in plaats van vertikaal geplaatst. De traditionele leihaken zijn onzichbaar doordat elke lei vernageld is op het latwerk.

Leien in dubbele dekking
De meest bekende en de meest veelzijdige methode voor zowel dak als gevel. Deze textuur laat alle kleuren en formaten toe. De leien worden bevestigd door middel van een leihaak, wat voor deze bekleding grote robuustheid en stormvastheid verzekert.

Ruitdekking klassiek dambord
Een economische gevelbekleding die een andere textuur aan een moderne gevel kan geven. De ruitdekking is vooral bekend voor de bekleding van grote wachtgevels.

Leien in open voeg
De “open voeg” dekking is een methode om gevels te bekleden met kleinformatige elementen uit vezelcement. Deze methode ontleent zijn naam aan het feit dat er zich tussen twee naast elkaar gelegen leien steeds een voeg bevindt met een breedte ongeveer gelijk aan één derde van een leibreedte.

Leien in enkelvoudige horizontale dekking
De enkelvoudige horizontale dekking is een dekmethode die geschikt is voor daken en gevels. Deze methode maakt gebruik van rechthoekige leien die bevestigd worden op horizontale houten panlatten. De leien worden met hun langste zijde quasi evenwijdig met de panlatten geplaatst. De regendichtheid wordt bekomen door de horizontale en vertikale overlapping van de leien onderling, waardoor een schubpatroon verkregen wordt.

Leien in enkelvoudige horizontale dekking in lijn
De leien worden ofwel op een klassieke horizontaal latwerk of op een enkelvoudige verticale draagstructuur bevestigd. De enkelvoudigde horizontale dekking in lijn is een plaatsingssysteem voor gevels met vezelcementleien van klein formaat. Bij dit systeem gebruikt men rechthoekige leien waarvan een boven- en onderhoek worden afgesneden.
De leien worden bevestigd op een horizontaal latwerk en met hun langse zijde evenwijdig met de panlatten. De regendichtheid wordt verzekerd door de horizontale en verticale overlappen.

Leien in dubbele dekking cassettesysteem
Een plaatsingssysteem voor gevel met rechthoekige vezelcementleien die worden bevestigd op een verticaal latwerk in een recht verband. De dubbele dekking volgens het cassettesysteem is een plaatsingssysteem voor gevel met vezelcementleien met rechthoekige formaten. De leien worden bevestigd op een verticaal latwerk in een recht verband.
Tussen de verticale rijen van de lijen wordt een voeg gelaten waarachter een waterdichting wordt geplaatst teneinde het de regendichtheid van het systeem te verzekeren.

Ruitdekking plaatsing in dambordpatroon
Moderne variant op de klassieke ruitdekking. Deze type dekking is vooral bekend voor de bekleding van grote wachtgevels.
EIGEN REALISATIES
Terug naar de inhoud